hälsopeppen.com_hero-om.png

Om oss 

hälsopeppen.com-hur-funkar-det.png

Om Hälsopeppen 

Hur funkar det?

Hälsopeppen äger rum i åtta veckor och har två träffar per vecka. Den ena träffen består av föreläsningar om de sex levnadsvanorna: kost, fysisk aktivitet, sömn, stress, samt alkohol och tobak. Den andra träffen består av ett prova på-träningspass hos en lokal aktör. 

Grupperna består av max femton deltagare där ledarna har en gedigen bakgrund inom friskvård. Syftet med Hälsopeppen är att du som deltagare ska få tillräcklig kunskap om levnadsvanorna för att kunna göra hälsosamma livsval och få testa olika slags aktiviteter som kan kopplas till hälsa.

Hälsopeppen kostar dig det dyrbaraste du har; tid. Du förväntas lägga åtminstone 2 x 2 timmar per vecka på föreläsningar och prova-på-aktiviteter, samt cirka 2 timmar till reflektion och självstudier. Utöver din tid är Hälsopeppen kostnadsfritt. 

Projektets ambition är att du ska hitta en aktivitet som du själv vill fortsätta med efter kursavslut, ökat din kunskap om friskfrämjande levnadsvanor och fått en hälsopepp för ett hälsosammare liv.

Projektet bygger på evidens och klinisk praxis och anordnas av Livsmedicin som är en del av region Västerbotten och Umeå Universitet. Hälsopeppen finansieras med stöd av Allmänna Arvsfonden.

Kurser hösten 2022

Umeå

Start v. 36 - FULLBOKAD 

Start v. 43 - FULLBOKAD 

Lycksele 

Preliminär start v. 40 - enstaka platser kvar

Nya kursstarter för våren 2023 meddelas löpande

grafiskelement_cirkel2.png
grafiskelement_cirkel3.png
grafiskelement_cirkel1.png
grafiskelement_cirkel2.png
grafiskelement_cirkel3.png
grafiskelement_cirkel2.png
grafiskelement_cirkel1.png
grafiskelement_cirkel3.png

Frågor & svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar

Var finns Hälsopeppen?

Just nu finns Hälsopeppen i Umeå och Lycksele, men vi arbetar för att sprida Hälsopeppen till fler orter i Norrland. Håll koll på hemsidan eller vår Facebook-sida för uppdateringar om nya orter. 

Vad är Hälsosupporten?

Hälsosupporten är en del av projektet Hälsopeppen. Det är en webbplats som samlar friskfraktorer och hälsofrämjande information inom egenvård baserat på evidens och klinisk praxis för att hjälpa dig att leva ett hälsosammare liv. 

Hur anmäler jag mig till Hälsopeppen? 

Här på hemsidan finns ett formulär där du anmäler dig. Om tekniken strular eller om det känns svårt går det också bra att skicka ett mejl till projektets personal så hjälper vi dig med din anmälan. 

I anmälan kan du välja om du vill gå en platsbunden kurs, inom kort finns Hälsopeppen även som webbkurs.   

Vilka aktiviteter erbjuder Hälsopeppen? 

Aktiviteterna kan variera mellan olika grupper, det kan även skilja sig åt mellan olika orter beroende på det lokala utbudet. 

Exempel på aktiviteter från tidigare grupper har varit bowling, stavgång, cirkelträning, laser dome, vattengympa, yoga och körsång. 

Kan jag vara med om jag har en sjukdom eller har en funktionsnedsättning?

Ja! Hälsopeppens aktiviteter är anpassade utifrån deltagarna.

 

Vi tror att alla människor kan och mår bra av att röra sig och vinner på ökad kunskap om hälsofrämjande vanor. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss.

Jag har psykisk ohälsa och är orolig för nya sammanhang.

Det är helt okej och du är varmt välkommen. Berätta vad du behöver för att Hälsopeppens träffar ska fungera för dig när du blir kontaktad inför gruppstart. Du kan också skicka ett mejl till projektpersonalen så försöker vi anpassa så att du kan vara med. 

Jag har svårt att binda upp mig på två träffar per vecka.

Vi tror att det bästa är att vara med på alla träffar och det näst bästa så många som möjligt. Berätta detta när du blir kontaktad av Hälsopeppen efter din anmälan, eller mejla oss så ger vi dig ett råd utifrån din livssituation. 

Jag äter hjärtmedicin eller har opererat hjärtat.

Vad bra att du funderar på Hälsopeppen! Det är bra om du meddelar din hjärtsjukdom till din Hälsopeppen-ledare så att hen säkerställer att alla fysiska passen anpassas för dig. 

Svenska är inte mitt förstaspråk men jag vill gärna arbeta för ett hälsosammare liv.

I dagsläget är Hälsopeppen på svenska. Vi arbetar för att översätta Hälsopeppens material till fler språk och rekrytera flerspråkiga ledare. 

Kontakta oss om du känner dig osäker så försöker vi anpassa så att Hälsopeppen fungerar för dig.